HomeTalentenOnderwijs

Onderwijs

Met 49 gemeenten en ruim 1000 sporttalenten die over een NOC*NSF status beschikken, behoort de provincie Noord-Holland tot een van de grootste talentprovincies van Nederland.
Sporttalenten leggen al op jonge leeftijd de basis voor hun toekomstige sportcarrière door middel van een arbeids- en tijdsintensief programma. Ook als topsporter gaat er veel tijd zitten in je sportbeoefening. Je hebt er dan ook veel voor over om de absolute top te bereiken. Het is daarom belangrijk het sport- en het schoolprogramma zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Het NOC*NSF benoemd dit als de duale carrière.
In de provincie Noord-Holland zijn een aantal Topsport Talent Scholen (voorheen LOOT scholen) en Topsport Vriendelijke scholen die topsporttalenten ondersteunen bij het zo goed mogelijk combineren van sportieve ambities en het onderwijs.

Voor de faciliteiten en de locaties van de Topsport Talentscholen klik hier.

Voor de faciliteiten en de locaties van de Topsport Vriendelijke scholen klik hier. 

Algemene tips voor topsporters en talenten

  1. Volg je een voltijdse opleiding in het MBO? Dan kun je een OV-reisproduct aanvragen, ook als je nog geen 18 jaar be
  2. Voorwaarden prestatiebeurs in een opleiding in het MBO: De lening die je tijdens de opleiding kunt ontvangen, wordt omgezet in een gift als je een diploma binnen tien jaar haalt. Indien je geen diploma behaalt, dan moet je alles terugbetalen: de basisbeurs, de aanvullende beurs en het OV-reisproduct.
  3. Een groot aantal HBO-instellingen en universiteiten heeft het Actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport (FLOT) ondertekend. Een groot aantal onderwijsinstellingen biedt – naast de landelijke financiële regelingen (lening, aanvullende beurs, OV-reisproduct) – voor topsporters aanvullende financiële tegemoetkomingen. Welke financiële tegemoetkoming dit is, verschilt per onderwijsinstelling. Ga naar de topsportcoördinator van jouw instelling of de studieadviseur van jouw opleiding en vraag naar de mogelijkheden.
  4. Vallen een tentamenperiode en een belangrijk toernooi/ trainingskamp/ kwalificatiemoment samen? Ga dan op tijd naar de topsportcoördinator/studieadviseur van jouw opleiding om de mogelijkheden te bespreken voor meer flexibiliteit. Let hierbij op de deadlines voor het indienen van een verzoek bij de Examencommissie.
  5. Wil je gaan studeren? Oriënteer je dan tijdig op een vervolgopleiding. Onderzoek in eerste instantie waar jouw talenten en ambities liggen en ga daarna kijken welke opleiding het beste hierbij aansluit. Inschrijven bij een Hogeschool of Universiteit moet voor 1 mei! Ga tijdig in gesprek met de studieadviseur of topsportcoördinator van de opleiding om de haalbaarheid te bespreken van de combinatie van jouw sportprogramma en de opleiding. Zorg dat je dit gesprek hebt vóórdat het nieuwe studiejaar begint (uiterlijk in mei of juni).
  6. Doe je dit jaar (gespreid) eindexamen? Maak dan een tijdige planning samen met de LOOT-coördinator of mentor van jouw opleiding. Voor sommige (WK- en EK-) toernooien bestaat de mogelijkheid dat je toetsen in het buitenland onder bijzondere voorwaarden kunt afleggen. Bespreek tijdig de mogelijkheden en voorwaarden.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.