HomeOver onsNOC*NSF

NOC*NSF

Sport inspireert en sport verbindt. Sport levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van de samenleving en ieder individu.

Het NOC*NSF is een Nederlandse sportorganisatie met als doel (top)sport in Nederland te bevorderen. Bij het NOC*NSF zijn meer dan 70 landelijke sportorganisaties aangesloten. De organisatie is gevestigd in het Nationaal Sportcentrum Papendal, te Arnhem.

Het is de ambitie van NOC*NSF om samen met de sportbonden de sportparticipatie in Nederland te vergroten naar 75 procent en de sport in Nederland op Olympisch niveau brengen zodat Nederland in de top 10 van topsportlanden in de wereld komt.
Om de aansluiting op de centrale bondsprogramma’s te optimaliseren, is gewerkt aan de regionale topsportstructuur. Onder regie van de bond zou een talentvol kind vanaf 8 jaar goed begeleid moeten kunnen worden naar het uiteindelijke mondiale podium. Zo wordt bijgedragen aan de top 10-ambitie.

Het Olympisch Netwerk Noord-Hollatopsprond is onderdeel van een Regionale Topsport Organisatie Noord West (samen met Topsport Amsterdam en Topsport Flevoland). In totaal zijn er zeven Regionale Topsport Organisaties (RTO’s) in Nederland.

Het faciliteren van instroomprogramma’s (de Regionale Training Centra) vindt plaats vanuit zeven Regionale Topsport Organisaties (RTO’s), die samenwerken met de vijf Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO’s). Door deze samenwerking is er direct contact met NOC*NSF.
Binnen deze instroomprogramma’s ligt de focus voornamelijk op het primaire proces, namelijk het programma, de coach, de accommodatie en de specialistische begeleiding o.b.v. de (doorlopende) leerlijnen. De inhoudelijke specialisten, die hier op diverse expertise gebieden (de leerlijnen) werkzaam zijn, hebben korte lijnen met NOC*NSF.
Met doorlopende leerlijnen  wordt goed in kaart gebracht wat een sporter in welk stadium moet weten of kunnen. Het mag niet zo zijn dat een sporter door kan stromen naar een landelijk programma zonder een goede basis waar het fysieke training betreft. Of een sporter die al uitgezonden wordt naar een jeugd EK, maar nog geen enkele dopingvoorlichting heeft gehad. Hiervoor worden leerlijnen opgesteld.

De RTO’s ondersteunen daarnaast ook de sportbonden bij het implementeren van de verschillende doorlopende leerlijnen. Deze doorlopende leerlijnen zijn uniform en worden op maat geïmplementeerd binnen het Meerjaren Opleidingsplan (MOP) van sportbonden.

Door een betere aansluiting van de instroomprogramma’s en (specialistische) begeleiding is de weg naar het (mondiale) podium zo optimaal mogelijk gemaakt.

Stel een vraag aan onze specialisten

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.