NOC*NSF

Het NOC*NSF is een Nederlandse sportorganisatie met als doel (top)sport in Nederland te bevorderen. Het NOC*NSF ontstond in 1993 uit een fusie van het Nederlands Olympisch Comité (NOC) en de Nederlandse Sport Federatie (NSF). Bij het NOC*NSF zijn 90 landelijke sportorganisaties aangesloten. De organisatie is gevestigd in het Nationaal Sportcentrum Papendal, te Arnhem.

Het Olympisch Netwerk Noord-Holland is onderdeel van een Regionale Topsport Organisatie (samen met Topsport Amsterdam en Olympisch Netwerk Flevoland). In totaal zijn er zeven Regionale Topsport Organisaties (RTO's) in Nederland. 

Om de aansluiting op de centrale bondsprogramma’s te optimaliseren, wordt er gewerkt aan een verandering van de regionale topsportstructuur. Onder regie van de bond zou een talentvol kind vanaf 8 jaar goed begeleid moeten kunnen worden naar het uiteindelijke mondiale podium. Zo wordt bijgedragen aan de top 10-ambitie.

Sinds de kickoff van het programma in april 2014 zijn veel activiteiten in gang gezet, zoals de omvorming van de dertien Olympische Netwerken naar zeven RTO’s en loopbaanbegeleiding voor topsporters. Daarnaast is sterk geïnvesteerd in de opleiding van topsporters, wat concreet heeft geresulteerd in het opleveren van twee doorlopende leerlijnen.

Met doorlopende leerlijnen wordt goed in kaart gebracht wat een sporter in welk stadium moet weten of kunnen. Het mag niet zo zijn dat een sporter door kan stromen naar een landelijk programma zonder een goede basis waar het fysieke training betreft. Of een sporter die al uitgezonden wordt naar een jeugd EK, maar nog geen enkele dopingvoorlichting heeft gehad. Hiervoor worden leerlijnen opgesteld.