Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Onderzoek spreiding provinciale topsport

Onderzoek spreiding provinciale topsport

geplaatst op 13 juli 2010

In 2009 onderzocht het Olympisch Netwerk Noord-Holland dominerende sporten in de provincie, m.u.v. Amsterdam, aan de hand van sporters met een status en talenten met een status bij NOC*NSF. Hierbij gaat het om de A-status, B-status en HP-status voor senioren en de Internationaal Talent, Nationaal Talent en Belofte status voor jongere sporters. Aan de hand van gegevens uit juni 2010 is het onderzoek nu herhaald. In dit artikel lichten we een tipje van de sluier op. Elders op de website van het Olympisch Netwerk vindt u achtergrondinformatie over de topsportstatussen die als basis dienen voor het onderzoek.

De uitkomsten zijn aan de hand van gegevens van sportbonden opgesteld. Daardoor kunnen meerdere disciplines zoals bijvoorbeeld shorttrack schaatsen en langebaanschaatsen onder een noemer worden gebracht. Daarnaast is aangepast sporten ook een onderdeel van de reguliere bondslijsten en kunnen we hiervoor geen separate cijfers aanleveren. Toch geeft het onderzoek een heel mooi beeld over provinciale en regionale spreiding van sporten. In het overzicht lichten we slechts een tipje van de sluier op.

Er bestaan aparte overzichten voor talenten en senioren per regio en er is een totaaloverzicht voor alle sporten over alle regio's. Aan de hand van de laatste gegevens ontstaat een top tien met als eerste vijf sporten in 2010:
1. honk- en softbal
2. judo
3. basketball
4. wielrennen
5. atletiek


De grootste stijgers ten opzichte van 2009 zijn: basketball, tennis en rugby. De grootste dalers zijn: judo, golf en wielrennen. Indien we kijken naar de regio’s dan zien we dat Zuid-Kennemerland (Haarlem e.o) de grootste topsport- en talentregio is in zijn algemeenheid, gevolgd door Amstel- en Meerlanden (Hoofddorp, Aalsmeer e.o.). De Zaanstreek en Noord-Kennemerland volgen deze twee op enige afstand. en West-Friesland en ’t Gooi houden daarachter enigszins gelijke tred. In de Kop van Noord-Holland bevinden zich de minste geregistreerde topsporters en talenten.

Ook in de regio’s zien we dat per sport verschillen optreden. In de Kop van Noord-Holland is basketbal de enige sport die ook in de provinciale top 10 staat. In Noord-Kennemerland geldt dit voor respectievelijk atletiek en rugby. In West-Friesland zien we watersport, wielrennen, handbal en schaatsen terug. In Zuid-Kennemerland softbal, judo en honkbal. De Zaanstreek is het gebied van korfballers, volleyballer en zwemmers. In Amstel & Meerlanden steken synchroonzwemmen en wielrennen er bovenuit. In ’t Gooi zien we juist volleybal terug samen met honkbal en hockey.

Mocht u meer informatie willen ontvangen over dit onderzoek dan verzoeken we u contact op te nemen met Peter van der Aart.