Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Cursus ACT door Kelly Dekker

Cursus ACT door Kelly Dekker

geplaatst op 26 april 2018

In samenwerking met het Olympisch Netwerk verzorgt Kelly Dekker voor de erkende RTC's en diverse andere topsportorganisaties in Noord-Holland een cursus verspreid over 4 avonden voor coaches.

In deze nieuwe cursus gaan we aan de slag gaan om jou als coach nog effectiever te maken d.m.v. meer inzicht en kennis over de mentale aspecten van presteren. Uitgangspunt in de training nieuwe evidence-based methode: ACT (Acceptance en Commitment Training). ACT wordt in Amerika en Australië al veel gebruikt in de sportpsychologie, maar staat in Nederland nog  in de kinderschoenen.

Het doel van ACT is het vergroten van psychologische flexibiliteit. In het kort betekent het dat iemand beter leert omgaan met de ups en downs in de sport. Iedereen die ergens vol voor gaat, krijgt met teleurstellingen en succes te maken, ook sporters en coaches.

De training beslaat vier avonden van 2,5 uur en heeft als doel om coaches effectiever te maken d.m.v. meer inzicht en kennis over de mentale aspecten van presteren. De deelnemers krijgen een introductie in en leren op basisniveau werken met ACT, een nieuwe evidence-based methode in de sportpsychologie. We gaan aan de slag met eigen voorbeelden uit de praktijk en doen ervaringsgerichte oefeningen en rollenspellen. Dit is essentieel om het geleerde in de praktijk te brengen.

In vier avonden leer je:

·         Hoe je effectiever om kunt gaan met belemmerende overtuigingen, gedachten en gevoelens (van jezelf en anderen)

·         het belang van ‘hier en nu zijn’ en weet je hoe je hieraan kunt werken

·         hoe het komt dat pogingen om het zelfvertrouwen van anderen te verhogen vaak tevergeefs zijn- en wat je beter kunt doen 

·         hoe je met waarden kunt werken aan het creëren van een prestatiecultuur (en waarom dit effectiever is dan het werken met doelen)

·         waar jij als coach echt voor staat en hoe je dit kunt gebruiken in jouw coaching.