Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Topsport Alkmaar ondersteunt ook drie nieuwe RTC's

Topsport Alkmaar ondersteunt ook drie nieuwe RTC's

geplaatst op 13 april 2015

Donderdagavond tekenden Topsport Alkmaar en drie sportbonden een meerjarige samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Alkmaar. Talentvolle hardlopers, handballers en triatleten uit de wijde omtrek kunnen daarmee de komende jaren gebruik maken van de voorzieningen van het Olympisch Netwerk Noord-Holland en Topsport Alkmaar en hebben de mogelijkheid om extra te trainen onder professionele begeleiding.

Met de toevoeging van opleidingsplekken voor hardlopers, handballers en triatleten telt Alkmaar maar liefst tien regionale trainingscentra (RTC’s). Wethouder Sport, Peter de Baat (VVD), betoonde zich een tevreden mens. “De ambitie van Alkmaar is om in 2018 structureel tot de beste vijf talentregio’s van Nederland te behoren. Met de huidige tien RTC’s is Alkmaar alvast dé grootste opleidingslocatie in Noord-Holland. Een stevig fundament om onze ambitie te realiseren.” Raymond Koen van Topsport Alkmaar werkt hard om de beste voorzieningen voor deze RTC's te regelen.

Sportmetropool
De gemeente doet dit niet in haar eentje, benadrukt de wethouder. "Zonder sportverenigingen en -bonden zijn we nergens. Of neem een instituut als de Willem Blaeu-school; veel sporttalenten gaan daar naar school. Dat alles tezamen maakt van Alkmaar een sportmetropool. Dat maakt Alkmaar Sportstad." Ook Topsport Alkmaar speelt een belangrijke rol bij de professionalisering van de programma's. Hierbij speelt ook de ontwikkeling van de Westrand een rol. Momenteel werken ze daar hard aan De Meent, een modern en multifunctioneel sportcomplex.

De regionale trainingscentra bieden sporttalenten in Noord-Holland trainings- en wedstrijd- programma´s onder regie van nationale sportbonden. Daarbij kunnen zij gebruik maken van de best mogelijke begeleiding en faciliteiten om door te stromen naar de topsport.
"We willen met het programma Alkmaar Sportstad bereiken dat mensen op ieder niveau aan sport kunnen doen", zegt De Baat. "Jonge talenten worden later de cracks die de jeugd als voorbeeld gaan dienen om ook te gaan sporten. En jong geleerd is oud gedaan."