Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Presentatie vochthuishouding voor sporters

Presentatie vochthuishouding voor sporters

geplaatst op 26 januari 2015

Op dinsdag 10 februari organiseert het Olympisch Netwerk Noord-Holland voor alle sporters een presentatie over vochthuishouding op het Tabor College in Hoorn.

Voldoende vocht in je lichaam is belangrijk voor het verkrijgen van een optimale prestatie! Dehydratie (vochttekort) kan een negatieve invloed hebben op de fysieke en cognitieve prestatie en in ernstige gevallen zelfs op de gezondheid.

Voor de meeste sporters is het bekend dat duurprestatie beïnvloed wordt door je ‘hydratiestatus’, maar wat minder bekend is, is dat het ook invloed heeft op sprintcapaciteit, concentratie en reactie. Deze laatste factoren spelen een belangrijke rol bij o.a. spelsporten. Daarom is het belangrijk om dehydratie te voorkomen. De negatieve effecten van dehydratie zijn al merkbaar bij een gewichtsverlies van 3%!

Olympisch Netwerk Noord-Holland organiseert dinsdagavond 10 februari een interessante avond over vochthuishouding. De avond is gericht op twee groepen sporters: duursporters en spelsporters. Ook ouders, en trainers/coaches zijn welkom!

Tijdens deze avond geeft Maaike uitleg over:
- de effecten van oververhitting en dehydratie op de prestatie;
- elektrolytenbalans en spierkramp;
- osmolaliteit;
- richtlijnen voor vocht- en koolhydratenaanvulling tijdens inspanning;
- waar hangt de hoeveelheid vocht en koolhydraten vanaf?
- welke sportdranken zijn er?
- hoe wordt de individuele vochtbehoefte bepaald?

De presentatie wordt gegeven door IOC gecertificeerd sportdiëtist Maaike Enthoven. Zij is werkzaam bij Diëtistenteam Spring (www.dietistenteam.nl). Maaike geeft al jaren begeleiding en praktische sportvoedingsadviezen aan (top)sporters en streeft daarbij altijd naar verbetering van prestatie.

De planning van de avond is:

19.15 uur Inloop met koffie en thee
19.30 uur Workshop duursporters (tot 20.30 uur)
20.30 uur Workshop spelsporters 
21.30 uur Einde

Wil jij weten of je voldoende drinkt tijdens de training en tijdens de wedstrijd? Schrijf je dan in voor deze presentatie!

Klik hier om je aan te melden.