Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Dex Elmont pakt eerste EK-goud

Dex Elmont pakt eerste EK-goud

geplaatst op 28 april 2014

MONTPELLIER - Dex Elmont heeft vrijdag voor het eerst in zijn carrière goud gepakt bij de Europese kampioenschappen. In de finale van het titeltoernooi in Montpellier versloeg de 30-jarige judoka de Fransman Ugo Legrand. Elmont wierp Legrand op de rug.

 De weg naar goud begon al vroeg voor Elmont. De kampioen rekende in de ochtend en vroege middag achtereenvolgens af met de Tsjech Vaclav Sedmidubsky, de Est Kunter Rothberg en de Azeri Roestam Oroejov. Alleen Rothberg eindigde niet op zijn rug. Dat overkwam in de halve finale de Hongaar Miklos Ungvari wel, waarna de eindstrijd tegen Legrand volgde.
De finale betekende een duel tussen de nummer 4 (Legrand) en nummer 9 (Elmont) van de wereldranglijst. De judoka's hielden elkaar aanvankelijk in evenwicht, zonder al te veel actie. Zowel Elmont als Legrand kreeg een straf voor passiviteit en de strijd leek vooral op tactisch vlak te worden gestreden. Toch plaatste Elmont ineens een beslissende schouderworp, waarmee de Fransman op zijn rug eindigde. De scheidsrechters gaven Elmont eerst nog een waza-ari, maar veranderden dat even later in ippon. Dat betekende het goud voor Elmont.
Ungvari en Rok Draksic uit Slovenië pakten de bronzen medailles.

bron: de Telegraaf