Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Sportarts per 2016 in basispakket zorgverzekering

Sportarts per 2016 in basispakket zorgverzekering

geplaatst op 24 april 2014

Nederlanders die zich laten behandelen door een gespecialiseerde sportarts moeten dit voor een groot deel uit eigen zak betalen, maar dat komt per 1 januari 2016 verandering in. Want dan wordt de sportarts onderdeel van het basispakket van de zorgverzekering. Dat blijkt uit een brief van minister Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Enerzijds worden de kosten hiervoor per 2016 vergoed en anderzijds is een sportarts dan ook toegankelijk voor iedereen.

Het beroep van sportarts wordt dan ook bij de wet beschermd en deze erkenning betekent dat sportgeneeskunde een volwaardige plaats binnen de gezondheidszorg krijgt, aldus Schippers. De reden dat een behandeling van een sportgeneeskundige wordt toegevoegd aan de basisverzekering is dat sporten een steeds belangrijke rol moet gaan krijgen en dat juist die artsen de gezondheidsrisico’s van sporters kunnen verkleinen. Jaarlijks zouden meer dan 4 miljoen blessures ontstaan in Nederland door sporten.  

Met een gecompliceerde blessure kan een huisarts je meestal niet goed helpen. Een sportarts kan dan in veel gevallen betere hulp leveren. Ook kunnen zij beter adviseren op het gebied van preventie en kunnen zodoende nadelige gevolgen vroegtijdig ontdekken.

In Nederland zijn er momenteel 150 erkende sportartsen, maar ik vermoed dat dankzij de toevoeging aan de zorgverzekering er meer zullen bijkomen de komende jaren. Het vergoeden van sportgeneeskunde vanuit het basispakket is overigens de eerste wijziging die bekend is voor 2016.

Bron: www.zorgwijzer.nl