Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Brons voor Lars Bottelier op NK 5 km vrije slag

Brons voor Lars Bottelier op NK 5 km vrije slag

geplaatst op 20 april 2014

Lars Bottelier is derde geworden bij het Nederlands Kampioenschap over vijf kilometer. In Amersfoort liet de 17-jarige IJmuidenaar een tijd noteren van 59.27,80 minuut. De zwemmer van VZV werd bij de jeugd tot 18 jaar tweede achter overallwinnaar Pepijn Smits (57.03,84) van PSV.

 Voor Bottelier is de bronzen medaille het eerste eremetaal dat hij pakt bij de senioren. In het Sportfondsenbad maakte hij er een spannende strijd van met Jens Bakker.

"Hij passeerde me op de 4800 meter. Op dat moment zwom ik mijn langzaamste tijden en had ik het loodzwaar. Jens is senior, dus slecht was het niet." 

De winnaar Smits was ongenaakbaar en ging na een kilometer al alleen op avontuur. Uiteindelijk zwom de zwemmen van PSV een Nederlands Jeugdrecord. Saillant detail: Smits zwom met zijn tijd het record voor zwemmers tot 18 jaar uit de boeken van Marcel Schouten. De nu 20-jarige Haarlemmer zwom drie jaar terug in Breda een tijd van 57.58,23 minuut. In Amersfoort was Schouten niet van de partij vanwege de openwater wedstrijden die hij eerder in Mexico zwom.

Waar Smits soleerde vocht Bottelier een verbeten strijd uit met Daniel Buijs - de winnaar uit 2013 - en Stijn Avezaat. Na 2500 meter kwam Bottelier alleen te liggen tot Bakker hem in de laatste tweehonderd meter passeerde. Voor Bottelier is het nu de vraag of hij begin juli naar het Europees Jeugdkampioenschap in Kroatie mag.

"Voorlopig ben ik heel erg blij em moet ik afwachten. Vorig jaar zwom ik hier nog 1:02.09,30 uur. De progressie is er wel degelijk. Ik kan niets anders dan afwachten."