Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Olympisch Vlam EYOF in gister Athene ontstoken en in Utrecht aangekomen

Olympisch Vlam EYOF in gister Athene ontstoken en in Utrecht aangekomen

geplaatst op 31 mei 2013

Even voor 20.00 uur gisteravond is op luchthaven Schiphol de Olympische Vlam op Nederlandse bodem geland en werd deze bij de gate door oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband en wethouder sport van Utrecht Hans Spigt in ontvangst genomen. De Olympische Vlam is eerder op de dag ontstoken tijdens de Lighting Ceremony in Athene. Hierbij werd het vuur met behulp van de zon aangestoken. Voorzitter van EYOF Utrecht 2013 Rinda den Besten en CEO Henny Smorenburg haalden, samen met NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen, de vlam op in Griekenland. Het olympisch vuur is in Nederland voor het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) dat van 14 tot en met 19 juli wordt gehouden in Utrecht.

Van den Hoogenband is toernooidirecteur van het evenement voor jonge Europese sporters in de leeftijd tot en met achttien jaar. Vanuit deze functie nam hij de fakkel in ontvangst die door de algemeen directeur van NOC*NSF, Gerard Dielessen, was opgehaald in Griekenland. "Ik vind dit toch wel een heel bijzonder moment", liet Van den Hoogenband weten toen hij het vuur in ontvangst nam. "Tijdens mijn carrière heb ik mij nooit zo bezig gehouden met ceremonies. Ik wilde alleen zo snel mogelijk op en neer zwemmen in een bak met water. Maar ik vrees dat ik mezelf tekort heb gedaan. Dit is wel heel speciaal." Het was voor de drievoudig olympisch kampioen voor het eerst dat hij in aanraking kwam met de vlam. "Hoewel ik in Londen als verslaggever al een keer heel dichtbij het grote vuur was. Maar als ik vanuit mijn eigen herinnering aan het vuur denk, denk ik meteen aan de opening van de Spelen in Atlanta door Muhammad Ali in 1996. Dat heeft echt een heel grote indruk op me gemaakt. Of wij voor het festival in Utrecht een even imposante opening in gedachten hebben? We hebben wel een paar hele bijzondere mensen gestrikt die het vuur komen ontsteken. Ik mag helaas nog niet zeggen wie dat zullen zijn."

 

De eerste editie van het EYOF – toen nog de European Youth Olympic Days (EYOD) genoemd – vond plaats in Brussel in 1991. Het EYOF was een initiatief van de huidige voorzitter van het International Olympic Committee (IOC), de Belgische Jacques Rogge. Op oneven jaren vinden om de twee jaar een winter- en zomereditie plaats. De wintereditie van het EYOF 2013 wordt gehouden in februari in Brasov, Roemenië.

 

Het vuur gaat vrijdag naar het Olympisch Stadion in Amsterdam waar het aanwezig is bij de finale van Mission Olympic, een wedstrijdreeks voor scholieren van het voortgezet onderwijs. Daarmee keert het olympisch vuur terug in het stadion waar het in 1928 voor het eerst ontstoken werd. Sindsdien is het slechts één keer terug geweest op Nederlandse bodem. In aanloop naar de Spelen van Athene in 2004 legde het vuur een tour af waarbij alle voorgaande gaststeden werden aangedaan. Vanaf zaterdag verblijft de vlam op het olympisch trainingscentrum Papendal. Het European Youth Olympic Festival (EYOF) gaat 14 juli van start in Utrecht. Op die dag is de grote openingsceremonie in stadion Galgenwaard, waar het Olympisch vuur zal worden ontstoken. Vanaf 11 juli tot en met 14 juli gaat de Vlam eerst nog door de provincie Utrecht met een Fakkelestafette.

 

 

(Bronnen: NUsport en EYOF)