Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Nieuwe sportdietist in West Friesland stelt zich voor

Nieuwe sportdietist in West Friesland stelt zich voor

geplaatst op 07 februari 2013

Sinds kort is Maaike Enthoven-Albrink als IOC gecertificeerd sportdiƫtist bij het Olympisch Netwerk Noord-Holland aangesloten. Ze is gehuisvest in West-Friesland in zowel Hoorn als Hoogkarspel. In onderstaand bericht zal zij zich aan jullie voorstellen.

Als sportdiëtist bij Diëtistenteam Spring in Hoorn en kersvers partner van het Olympisch Netwerk Noord-Holland zal ik mij even voorstellen. Ook ben ik gevraagd een aantal informatieve blogs te schrijven. Vanuit mijn expertise zal ik een aantal praktische tips en inzichten op het gebied van voeding en sport met jullie delen. Goede voeding is vaak een onderschat aspect in het leveren van topprestaties. Vandaag zal ik mijzelf eerst even voorstellen. In mijn aankomende bijdrages zal ik onder andere ingaan op de energiebehoefte van sporters en zal ik ingaan op het gebruik van voeding om kracht en spieren op te bouwen, zonder dat dit negatieve bijeffecten heeft. Maar nu eerst nog wat over mijzelf en mijn werk.
 
Ik ben gek op sporten en doe zelf aan hardlopen, wielrennen, tennissen, skiën en schaatsen. Naast mijn werk als sportdiëtist bij Diëtistenteam Spring ben ik ook als diabetesdiëtist werkzaam bij het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland. Ik ben 3 jaar regiobestuurslid geweest van de Nederlandse Vereniging van Diëtetiek en ben daarnaast lid van de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland en actief lid van Stichting Diabetes and Nutrition Organization. Ik heb nascholing gedaan in de richting van sportvoeding en diabetes en in de gesprekstechnieken Motivational Interviewing, Problem Solving Treatment en Cognitieve gedragstherapie.
 
IOC gecertificeerd sportdiëtist
Sinds het najaar van 2011 ben ik afgestudeerd aan de internationale opleiding Sports Nutrition van het IOC.  Voordat ik van het bestaan van deze opleiding af wist dacht ik na over het volgen van de post-HBO opleiding voeding en sport en ik wilde daarnaast beter wetenschappelijke literatuur leren lezen zodat ik goed op de hoogte kan blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de sportvoeding. De IOC opleiding omvatte dit beide uitstekend. De lessen worden gegeven door vooraanstaande personen in de sportvoeding die vaak zelf veel onderzoek hebben verricht (voor meer informatie over de IOC opleiding zie: www.sportsoracle.com). Omdat het een internationale opleiding is, werk je volledig vanuit huis. Alle lessen werden gegeven via het internet en je hebt een ‘online klas’. Naast de lessen waren er veel verschillende opdrachten zodat je leert om zelfstandig praktijkvragen op een deskundige manier, door middel van het lezen van wetenschappelijke literatuur, op te lossen. Elk studiejaar eindigde met een examen en daarnaast een jaaropdracht waarin ik me heb kunnen verdiepen in de onderwerpen spierkrampen en voeding bij ultra-running.
Wat ik daarnaast heel mooi vind is dat ik nu na het afronden van de opleiding een internationaal netwerk heb waar ik vraagstukken over sportvoeding mee kan overleggen. Tijdens de opleiding ben ik bij Diëtistenteam Spring als sportdiëtist aan de slag gegaan en begeleid ik verschillende individuele sporters en geef ik presentaties over voeding en beweging/sport. Inmiddels ben ik op zoek gegaan naar samenwerkingsverbanden met andere disciplines in de regio om zodoende een goed netwerk op te bouwen om de begeleiding van de sporter te kunnen optimaliseren.
Tot zover over mijzelf en mijn ervaring als sportdiëtist. Ben je benieuwd waarom en hoe voeding zo’n belangrijke rol speelt bij het leveren van een prestatie op topniveau? Houd de site van het Olympisch Netwerk Noord-Holland dan in de gaten voor blogs over de relatie tussen voeding en sport.
Ben je geintresseerd in de diensten die Maaike kan bieden? Neem contact op met het Olympisch Netwerk Noord-Holland. Mail info@onnh.nl of  bel naar 023-531 94 75