Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Alliantie Olympisch Vuur opgeheven; de reacties

Alliantie Olympisch Vuur opgeheven; de reacties

geplaatst op 22 november 2012

Gisteren werd bekend dat het Olympisch Vuur, dat verantwoordelijk was voor de coördinatie van de uitvoering van het Olympisch Plan, zal worden opgeheven. Dit besluit is genomen nadat de politieke ambitie om de Olympische Spelen in 2028 te organiseren, niet meer zal worden nagestreefd door dit kabinet. Oorspronkelijk zou pas in 2016 worden bekeken of Nederland een bid zou indienen om zich te kandideren voor de Spelen. Aan het Olympisch Plan zou tot die tijd sowieso worden vastgehouden. Toch is met dit besluit ook de wind uit de zeilen van het Olympisch Vuur verdwenen. Onderstaand krantenberichten van de Telegraaf en de Volkskrant over deze kwestie's.

Olympisch Vuur gedoofd
Door Bert Schaap in de Telegraaf van 21 november
 
Papendal – Op 4 december wordt het Olympisch Vuur gedoofd. Dan komt de Olympic Council, waarin de BV Nederland is vertegenwoordigd, voor het laatst bijeen om het Program Office en zichzelf op te heffen. Nu de regering de ambitie om in 2028 de Olympische Spelen in ons land te organiseren heeft getorpedeerd, is er voor de council en het bureau geen toekomst meer.
De gelatenheid waarmee NOC*NSF op dit ingrijpen reageerde, leidde op de ledenvergadering niet tot kritische vragen, al was de teleurstelling voelbaar. Voorzitter André Bolhuis: “Drie jaar terug heeft de politiek gevraagd om ons enorm in te zetten voor het Olympisch Plan 2028. In de Troonrede werd deze oproep nog eens versterkt. En dan wordt er ineens besloten om van deze ambitie af te zien. Gezien de crisis is dit besluit voorstelbaar en daarom gaan wij niet bij de pakken neer zitten. Voor dit kabinet zijn de Olympische Spelen een gepasseerd station. Maar niet voor ons. Over een paar jaar zullen we kijken wat wij met de spelen kunnen doen.”
Onder het motto ‘volle kracht vooruit’ moet de Nederlandse sportparticipatie in 2020 in de top-drie van de wereld staan. “Daarmee komt ook een structurele plaats in de top-10 van het medailleklassement binnen bereik”, keek bolhuis vooruit. “Dankzij het Olympisch plan staat sport binnen de grote steden en de provincies op een veel hoger niveau. De overheid gebruikt sport meer en meer bij het beheersbaar maken van de zorgkosten. OM de sportdeelname te vergroten, worden de komende jaren allerlei grote evenementen in Nederland georganiseerd. Vorige maand hebben wij bij het Internationaal Olympisch Comité het bid op de Jeugd Olympische Spelen van 2018 ingeleverd. Wij hopen dat dit bid op financiële ondersteuning van de overheid mag rekenen.
                De mislukte missie richting 2028 zal de komende maanden grondig worden geëvalueerd. Daarna keert het onderwerp weer terug op de ledenvergadering in mei. Bestuurslid Jan Willem Maas, die het OP2028 in zijn portefeuille heeft: “Eén voorname les hebben wij al geleerd. Er komt een enorme hoeveelheid energie vrij bij een visie op de langere termijn. Die energie zullen wij de komende jaren in de sport moeten gebruiken.”
 
Olympisch Vuur wordt waakvlam
Verslaggever Bart Jungmann in de Volkskrant van 21 november
 
Arnhem - Het kabinetsbesluit om geen geld te steken in een gooi naar de Spelen van 2028, is slecht nieuws voor sommige sportbonden en bestuurders. NOC*NSF heeft de schade in kaart gebracht.
Wat is er over van het Olympisch Vuur? In de beeldspraak van brandende verlangens zal dat binnenkort weinig meer dan een waakvlammetje zijn.
Het bureau dat daartoe drie jaar geleden werd opgericht, wordt in december gesloten. De overheid staakt haar jaarlijkse bijdrage van 1 miljoen euro. De zeven werknemers moeten een andere werkkring zoeken. Allemaal het gevolg van een nieuw kabinet dat bij zijn aantreden in oktober aankondigde geen geld te steken in een gooi naar de Olympische Spelen van 2028.
André Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF, bracht de droeve boodschap dinsdagavond naar buiten op een bijeenkomst met alle sportbonden in Sportcentrum Papendal. Hoe anders was de sfeer in maart toen de Olympisch Vuur op dezelfde plek nog brandde als een fakkel. Rio de Janeiro, de eerstvolgende gastheer van de Spelen , werd naar voren geschoven als het lichtende voorbeeld.
“Hou dit vast”, zei Camiel Eurlings na de vertoning van een promotiefilmpje. Vervolgens tekende de oud-politicus een vergezicht van een opgeruimd en goedgemutst Nederland dat twee weken zou genieten van internationale topsport en daarna nog jarenlang herinnerd zou worden dankzij een piekfijne infrastructuur. Eurlings trad in 2011 aan als boegbeeld van het Olympisch Vuur. De oud-politicus kan zich met ingang van volgende maand weer geheel en al concentreren op zijn werkzaamheden bij KLM.
                Opvallend was de nogal tamme reactie van NOC*NSF vorige maand op het gewijzigde kabinetsbeleid. Bolhuis legde zich, verwijzend naar de economische crisis, gemakkelijk neer bij de verstoring van zijn Olympische droom.
Gisteravond klonk er in zijn woorden overigens wel teleurstelling door en verweet hij het kabinet tussen de regels door onbehoorlijk bestuur. De weg die sport, overheid en bedrijfsleven gezamenlijk hadden ingeslagen, was opeens doodlopend. ‘We zijn hier drie jaar geleden samen aan begonnen. Het werd zelfs vastgelegd in de Troonrede en nu staan we er opeens alleen voor’.
Dat geldt misschien nog wel meer voor Rotterdam en Amsterdam, die de afgelopen jaren als twee rivalen werden opgejaagd om zich te presenteren als perfecte gastheer. In maquettes en tekeningen werden de mogelijkheden gedefinieerd van drijvende stadions; enerzijds op de Maas, anderzijds op het IJ.