Olympisch Netwerk » Uitgelicht » SPORTKNOWHOW XL: ONNH biedt topsporters supertool voor bewegingsanalyse

SPORTKNOWHOW XL: ONNH biedt topsporters supertool voor bewegingsanalyse

geplaatst op 08 november 2012

Op vrijdag 9 november organiseert het Olympisch Netwerk Noord-Holland (ONNH) alweer voor de derde keer een workshop over ‘Dartfish bewegingsanalyse’ voor topsportverenigingen in die provincie. ONNH stelt het systeem gratis beschikbaar aan topsporters. Volgens Kristin Collins - prestatiemanager technologie bij NOC*NSF - is Dartfish de internationale standaard als het gaat om software voor bewegingsanalyse.

door: Leo Aquina | 8 november 2012

Sportkoepel NOC*NSF werkt al ongeveer vier jaar met de Zwitserse software. “Als Olympisch Netwerk Noord-Holland doen wij de begeleiding van talenten en topsporters met een NOC*NSF-status en daarom hebben wij zelf ook een aantal Dartfish-systemen aangeschaft om ze beschikbaar te stellen aan sporters in Noord-Holland”, vertelt Carlos Opoku van ONNH. Een compleet Dartfish-systeem bestaande uit software, laptop en camera kost al gauw enkele duizenden euro’s en dat is voor veel topsporters en -verenigingen moeilijk op te brengen. In Noord-Holland werken onder meer softbalsters, turners, trampolinespringers en voetballers met het programma.

Dartfish is een Zwitsers softwaresysteem, waarmee coaches en sporters videobeelden kunnen analyseren. “Het maakt allerlei verschillende manieren van beeldanalyse mogelijk”, vertelt Kristin Collins. Zij werkte in het verleden als performance manager technology voor het Amerikaans Olympisch comité (2000 Sydney, 2002 Salt Lake City, 2004 Athene) en het Canadees Olympisch Comité (2006 Torino, 2008 Beijing, 2010 Vancouver). In 2011 haalde NOC*NSF haar binnen als specialiste op het gebied van sporttechnologie. Collins werkt al vanaf het moment dat Dartfish op de markt kwam met het programma en kent alle ins en outs. “Je kunt bewegingen over elkaar leggen; je kunt vanuit verschillende hoeken naar een beweging kijken, je kunt op verschillende manieren bewegingen meten en het systeem heeft ook een scala aan mogelijkheden om de informatie terug te koppelen naar een sporter of een team. Je kunt via het systeem mailen of video’s uploaden op diverse platforms.”

Meest compleet
Er zijn meer systemen voor bewegingsanalyse op de markt, maar Dartfish is volgens Collins de standaard. “Het is het meest complete systeem en ik heb wel zo’n beetje alles gezien wat er op dit gebied te krijgen is. Een erg groot voordeel is ook dat het een groot bedrijf is, waardoor de stabiliteit is gegarandeerd. Als straks Windows8 op de markt komt, krijgen veel kleinere softwareproducenten compatibiliteitsproblemen. Dat kan voor kleine bedrijven de nekslag zijn. Als ik in meerjarenprogramma’s werk met topsporters in nationale selecties, wil ik zeker weten dat ik een betrouwbaar systeem heb dat ook nog eens vooruitstrevend en vernieuwend is.”

Via NOC*NSF word het systeem in ongeveer tachtig procent van de nationale selecties gebruik gemaakt van Dartfish. Collins geeft als voorbeeld de wielrenners en de BMX-ers op de Olympische Spelen in London. “Met Dartfish konden zij op een heel gedetailleerde manier het parcours verkennen. Met de beeldanalyse konden zij goed bepalen waar de ideale lijnen op de parcoursen lagen, op welke plekken je maximaal aan snelheid kon winnen en waardoor je op bepaalde plekken snelheid verloor. Wanneer alle verschillende factoren rondom topsport samenkomen - zoals onder andere kracht, conditie, voeding, psychologie en technologie - geeft dit meer kansen tot succes. De technologie is niet de sleutel tot succes maar slechts een tool van het totaalproces dat een topsporter succesvol maakt.”

In Noord-Holland dromen getalenteerde topsporters ook van de Olympische Spelen. Dankzij ONNH kunnen zij aan de slag met de meest geavanceerde technologie op het gebied van bewegingsanalyse. “Sporters en verenigingen kunnen het Dartfish-systeem een maand in bruikleen krijgen, maar zij moeten van tevoren wel een workshop volgen om het systeem ook goed te kunnen inzetten”, vertelt Opoku. “Wij vragen een kleine vergoeding voor de workshop, maar de bruikleen is gratis.”

Voor meer informatie: klik hier en/of hier.

(bron: Sport Knowhow XL)