Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Paralympics ongekend succes

Paralympics ongekend succes

geplaatst op 13 september 2012

Zowel op internationaal, nationaal als provinciaal niveau!

 

Noord-Hollandse inbreng

Eerst aandacht voor de inbreng van onze Noord-Hollandse paralympiërs. Zoals ook in het voorgaande nieuwsbericht is te lezen hebben zij zich van hun beste kant laten zien. Om de nek van 8 atleten vinden maarliefst 11 medailles hun weg terug naar onze provincie. Atletiekster Marlou van Rhijn bracht goud en zilver mee naar huis, Saskia Pronk behaalde met het Nederlands rolstoelbasketbalteam de bronzen plak, Ronald Vink hing bij het rolstoeltennis het brons om, bij het wielrennen is de gouden medaille behaald door Kim van Dijk en zeiler Udo Hessels kon eveneens het goud om zijn nek hangen. Bij het zwemmen waren  de medailles voor onze Noord-Hollandse paralympiërs helemaal niet om aan te slepen. Lisa den Braber, Mirjam de Koning-Peper en Marlou van der Kulk namen respectievelijk brons, brons en goud, en twee maal brons in ontvangst.

Door hun gouden prestaties zijn Marlou van Rhijn, Kim van Dijk en Udo Hessels dinsdag bij de huldiging eveneneens benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Mirjam de Koning-Peper was al eerder geridderd en werd daarom een beeldje overhandigd.

Aandacht  en enthousiasme voor de Paralympics
Het decor van de Paralympics in de afgelopen twee weken was volgens Andre Cats bijna surrealistisch. 'Alle tribunes zaten vol en iedereen was enthousiast. Nog meer dan bij de Olympisch Spelen was het allemaal heel Brits. Voor ons een zeer bijzondere belevenis', aldus de chef de mission van Nederland.
Ook de NOS blikt tevreden terug op de uitzendingen over de Paralympische Spelen. Zo trok het dagelijkse Paralympisch magazine op Nederland 1 gemiddeld bijna 650.000 kijkers. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de spelen van 4 jaar geleden, zo meldt de omroep.
'Het grootste compliment is de kritiek dat we eigenlijk nog veel meer van de Paralympische Spelen hadden moeten uitzenden', zegt NOS-directeur Jan de Jong.
Ook internationaal gezien zijn de Paralympics in Londen als evenement een doorslaand succes. De Engelse organisatie (LOCOG) maakte bekend dat ruim 2,7 miljoen tickets voor de wedstrijden zijn verkocht. Dat is 900.000 meer dan 4 jaar geleden bij Peking 2008. De recette in Londen bedraagt bijna 45 miljoen pond (circa 60 miljoen euro). Vooraf was nog rekening gehouden met een opbrengst van 35 miljoen pond uit de kaartverkoop. LOCOG heeft aan meer dan 100 landen de uitzendrechten van de Paralympics verkocht. Ook dat is een record.

Fantastische resultaten Nederlandse paralympische ploeg
Cats zag bijna twee weken lang één groot volksfeest in Londen. 'Met hele gezinnen op de tribunes. Sommige sporters moesten ineens presteren in een arena met 80.000 man. Dat hebben we niet kunnen oefenen.' Hoe bereidde hij zijn sporters voor op die extra druk? Cats: 'Door het te benoemen en te blijven benadrukken. Maar ook door te zeggen: hoe veel mensen er ook zitten, het zwembad blijft 50 meter lang. En vooral, concentreer je op je prestatie. Ik moet zeggen dat bijna iedereen daar heel goed mee is omgegaan.'
Mogelijk heeft deze benadering de Nederlandse ploeg geholpen bij het behalen van maarliefst 39 medailles op de Paralympics in Londen. In Londen werden in totaal 10 keer goud, 10 keer zilver en 19 bronzen medailles behaald.

#

Land

 

goud

zilver

brons

Totaal

1

China

 

95

71

65

231

2

Rusland

 

36

38

28

102

3

Groot-Brittannië

 

34

43

43

120

4

Oekraïne

 

32

24

28

84

5

Australië

 

32

23

30

85

6

Verenigde Staten

 

31

29

38

98

7

Brazilië

 

21

14

8

43

8

Duitsland

 

18

26

22

66

9

Polen

 

14

13

9

36

10

Nederland

 

10

10

19

39

Chef de mission André Cats sprak voor de start van de Paralympics nog de ambitie uit om in ieder geval één medaille meer te pakken dan 4 jaar geleden in Peking, toen Oranje met 22 plakken op de 19de plaats van de medaillespiegel eindigde. Dit maal is de sportieve en politieke ambitie voor een Nederlandse top-10 plek bewaarheid geworden.

Huldiging Nederlandse paralympiërs

Maandag is het team per vliegtuig teruggevlogen van Londen naar Rotterdam The Hague Airport. Daar werden de atleten kort welkom geheten door Antoinette Laan, wethouder sport van Rotterdam. Dinsdag zijn de Nederlandse medaillewinnaars van de Paralympics door het kabinet en NOC*NSF in de Grote Kerk in Den Haag gehuldigd. Minister-president Mark Rutte, minister Edith Schippers, NOC*NSF-bestuurslid Wim Ludeke en algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen hebben chef de mission André Cats en zijn team toegesproken. Ook PvdA lijsttrekker Diederik Samsom was aanwezig bij de huldiging.

Negen paralympiërs zijn tijdens deze huldiging geridderd. Daarmee is het negental nu ridder in de orde van Oranje Nassau. Zeiler Udo Hessels, wielrensters Kathrin Goeken en Kim van Dijk, zwemmers Michael Schoenmaker en Marc Evers, zwemster Lisette Teunissen, tafeltennister Kelly van Zon, hardloopster Marlou van Rhijn en rolstoeltennister Marjolein Buis werden allen door minister Edith Schippers van Sport onderscheiden vanwege hun prestaties. De minister sprak haar waardering uit voor de prestaties en zei onder de indruk te zijn van de organisatie in Londen.
Esther Vergeer en Miriam de Koning-Peper kregen een beeldje in plaats van een onderscheiding. Ook zij wonnen goud op de Paralympische Spelen in Londen, maar waren al eerder geridderd.

 

Voor het artikel is gebruik gemaakt van meerdere artikelen op het gebied van de Paralympics op de website van de Volkskrant.