Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Casimir Schmidt Europees Kampioen op sprong

Casimir Schmidt Europees Kampioen op sprong

geplaatst op 30 mei 2012

Montpellier, 25-27 mei 2012

Video courtesy of UEG Official

Voor het eerst in de turngeschiedenis heeft een Nederlandse junior turner goud gehaald op een Jeugd EK. Reden voor een feestje in Hoofddorp.

Afgelopen week was de zuid franse stad Montpellier het middelpunt van turnend Europa. Hier werden de Europese Kampioenschappen gehouden voor de heren. Ook de junioren konden dit jaar meestrijden om de medailles.

Nederland werd bij de junioren vertegenwoordigd door een sterk jong team waar ook de Hoofddorper Casimir Schmidt in zit. De oranje turners hebben gevochten als leeuwen en behaalden een mooie 9de plek . Het verschil met Ukraine (8ste plaats) bedroeg maar 0,008 punten. Er deden meer dan 30 landen mee! Great-Britain werd eerste, Rusland tweede en Zwitserland derde..

Casimir: 'We zijn super cool gestart, we hebben geen grote fouten gemaakt en hadden een uitstekende voorbereiding richting dit EK. Bij mijn tweede pegasus sprong was de afzet op de plank niet goed. Ik dacht dat ik wel ruimte had maar dat viel tegen. Ondanks een val zit ik toch in de sprongfinale. Ik vind het helemaal goed wat we gedaan hebben als team.'

Casimir Schmidt, turnend bij SV Pax Haarlemmermeer, plaatste zich voor de meerkampfinale en ook toestelfinale sprong.

Vrijdag was de meerkampfinale en ondanks wat rugklachten kon Schmidt een goede meerkamp neerzetten. Hij eindigde in een heel sterk veld op de 14e plaats.

Zondag was het de grote dag van de toestel finales voor zowel de junioren als de senioren. Casimir Schmidt mocht aantreden voor het onderdeel sprong en Yuri van Gelder bij de senioren op het onderdeel ringen.

De eerste vijf springers van vanochtend hadden kansen op een medaille. Casimir was als zesde springer aan de beurt. Het gemiddeld lag op 15.100 punten en dat had Casimir ruim gehaald de laatste weken. Echter het staan in de toestelfinale is vaker nog belangrijker en al een overwinning op jezelf. Maar Casimir was gretig genoeg om voor het goud te gaan.

Zijn eerste sprong had een hoge uitgangswaarde en werd goed uitgevoerd. De waardering viel echter iets tegen en bij Schmidt begonnen de zenuwen parten te spelen. Zijn tweede sprong had ook een hoge uitgangswaarde en werd ook goed uitgevoerd. Toen was het wachten op zijn grootste concurrent die als achtste en laatste moest starten. Deze turner uit Roemenie kon echter niet tippen aan de sprongen van Schmidt en Casimir kon het goud voor Nederland binnenhalen.

Casimir Schmidt en zijn trainer Jos van Klink waren zeer tevreden met de resultaten en hadden reden voor een oranje feestje.

De volgende grote wedstrijd is het Nederlands Kampioenschap gehouden in Ahoy Rotterdam op 16 en 17 juni.

(Bron: svpax.info)