Olympisch Netwerk » Uitgelicht » Coaches krijgen uitleg over video analyse

Coaches krijgen uitleg over video analyse

geplaatst op 17 februari 2012

Naar aanleiding van de zeer succevolle Dartfish opleidingsdag is in het Haarlems Dagblad van 8 februari jl. een artikel verschenen dat geschreven is door journalist Govert Wisse.

Haarlem – Buiten zijn de velden van Olympia Haarlem in een sneeuwvlakte veranderd. Binnen hebben vijftien coaches van diverse Noord-Hollandse sportclubs daar even geen oog voor.

Ze zijn een en al aandacht voor Michael Bots en stoeien met camera’s en laptops. De sportdocent legt hen bij Olympia de voordelen uit van het video analysesysteem Dartfish. De coaches van onder meer hockeyclub Bloemendaal, het Jasper Running Team, MeerSquash, roeivereniging Het Spaarne, KAV Holland, Funakoshi karate, turnvereniging Pax, Rugbyclub Alkmaar en trampolinevereniging Triffis zijn er op uitnodiging van Olympisch Netwerk Noord-Holland. Video analyseapparatuur kost mede afhankelijk van de kwaliteit camera en het aantal te gebruiken mogelijkheden al gauw tussen de 2.000 en 3.000 euro. Voor veel verenigingen een rib uit hun lijf. Olympisch Netwerk komt de clubs tegemoet en stelt vijf exemplaren van Dartfish in bruikleen ter beschikking. Bij Olympia krijgen geïnteresseerde uitleg en mogen ze ook zelf aan de gang met het systeem. Dartfish is overigens niet de enige aanbieder.
        Video analyse is niet van vandaag of gisteren, maar wordt door de toenemende digitale mogelijkheden wel steeds geavanceerder. Hockeyers zijn er al jaren mee vertrouwd, bijvoorbeeld om strafcorners gedetailleerd onder de loep te nemen. “Hockey is ermee begonnen, maar uit eigen ervaring weet ik dat het in het basketbal tegenwoordig ook heel veel gebruikt wordt”, zegt Hans van Vegten van het Jasper Running Team.
         Bots: “Tweederde van alle olympische medailles worden behaald met dank aan de video analyse. Als coach kun je zeggen hoe een optimale beweging er uit moet zien. Maar duidelijker is het als de sporter er een beeld bij krijgt. Beelden zijn krachtiger dan woorden, daar kun je een sporter mee overtuigen. Voorheen ging de uitleg alleen in taal, nu wordt meer gecommuniceerd in beelden.”
        Ook in het voetbal begint het langzaam maar zeker in te raken. Video analist Max Reckers maakt niet voor niets de laatste jaren deel uit van de staf van Louis van Gaal. Maar voetbal ligt vergeleken met bijvoorbeeld hockey nog wel jaren achter. Menig oud-voetballer doet de wreeftrap nog het liefst zelf voor. Hockeycoach Franklin Dikmoet: “Voetbaltrainers, vooral de oudere, zijn bang voor statusverlies als ze ermee werken. Jongeren zijn handig met digitale apparatuur. De ouderen niet.”
         De meeste van de vijftien coaches op de cursusdag bij Olympia werken al met video analyse, maar zijn ditmaal benieuwd naar de specifieke mogelijkheden van Dartfish. Met behulp van de videobeelden kan ook een wedstrijd naderhand geanalyseerd worden. Wat ging er technisch/tactisch mis. Jorg Nolte, coach Dames 1 van Bloemendaal: “Je kunt ook alle strafcorners in de wedstrijd achter elkaar monteren voor de nabespreking met de speelsters. Dat doen we vaak.”
         Ook kunnen opnames gemaakt worden van bijvoorbeeld een putt van een golfer, een radslag va een turner, een bocht van een schaatser of de rompstabiliteit van een atleet. Die beelden kunnen naar wens achter elkaar gezet worden, over elkaar ‘geplakt’ en/of in slowmotion dan wel versneld afgedraaid worden. Dartfish heeft ook grafisch haast onbeperkt mogelijkheden.

(Bron: Haarlems Dagblad, 8 februari 2012)